Aile Hekimliği ve sağlık mesleklerinde yeni düzenlemeler TBMM'den geçti
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan yeni düzenlemeyle, aile hekimliği ve sağlık meslek liselerine ilişkin önemli değişiklikler yürürlüğe girdi.
Kanunla, sahada görev yapan aile hekimlerinin uzmanlık eğitimine erişimi kolaylaştırılarak, saha aile hekimliği uzmanlığı (SAHU) sistemiyle aile hekimliği uzmanı sayısının artırılması hedefleniyor. Buna göre 1 Ocak 2035’e kadar Aile Hekimliği Kanunu hükümlerine göre sözleşmeli çalışan hekimler, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına bakılmaksızın ve merkezi yerleştirme şartı aranmaksızın aile hekimliği uzmanlığı eğitimi alabilecek. Bu eğitim uzaktan ya da kısmi zamanlı yöntemlerle en az 6 yılda tamamlanacak. Eğitim başlamadan önce en az 5 yıl sözleşmeli çalışanlar için bu süre 4 yıla inecek.
Aile hekimliği uzmanlık eğitimi alanlar, eğitim kurumlarında geçirdikleri rotasyon sürecinde döner sermaye ek ödemelerinden faydalanacak. Ancak motivasyon artırıcı ödemeler kapsam dışı bırakılacak.
Diğer yandan, hemşire yardımcısı ve ebe yardımcısı unvanları kaldırıldı. Bunun yerine sağlık meslek liselerinde yeniden yapılandırılacak programlarla hemşire yardımcıları ve ebe yardımcıları, eğitimleri sonrası “sağlık bakım teknisyeni” unvanı altında birleştirilecek. Ayrıca diş protez teknisyeni unvanı ihdas edilerek bu alanda yeni programlar açılacak.
Düzenleme yürürlüğe girdiğinde, mevcut hemşire yardımcılığı ve ebe yardımcılığı öğrencileri eğitimlerini tamamlayarak sağlık bakım teknisyeni unvanını kullanacak. Mezunlar için de aynı uygulama geçerli olacak.
Bu düzenlemeyle birlikte sağlık mesleklerinde daha net ve birleşik bir unvan sistemi hedefleniyor.