Başkan Tugay'dan Geri Dönüşüm ve Organik Atıklar İçin Yeni Tesis Müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Eskişehir'de düzenlenen Gıda Güvenliği Paneli'nde yaptığı açıklamada, İzmir'de geri dönüşüm ve organik atıklar için yeni tesislerin kurulacağını duyurdu. Tugay, 'Can çekişen toprağın kurtuluşu bizim elimizde' dedi.
Geri Dönüşüm ve Organik Atık İçin Yeni Tesisler Yolda
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, başkanlığını yürüttüğü Sağlıklı Kentler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlenen panelde, organik atıkların toprakla buluşturulması için yeni tesisler kurulacağını açıkladı. Başkan Tugay, “Depolama alanlarına ya da yakma tesislerine gönderilen atıkların içindeki değerli kısımları, yani organik atıkları doğru değerlendirerek hem toprağı hem de tarımı kurtarabiliriz” dedi.
Başkan Tugay, İzmir’de bahçe atıkları ile evlerden çıkan organik atıkları bir araya getirerek, kompost tesisleri kuracaklarını ve bu tesislerde organik atıkları işleyerek sağlıklı bir şekilde toprağa yeniden kazandıracaklarını söyledi. Bu tesislerin iki yıl içinde tüm İzmir’de zorunlu ayrıştırma koşuluyla hayata geçirileceğini duyurdu.
Gıda Temini Sorununa Dikkat Çekti
Dünyanın gıda temini sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirten Tugay, “Dünyada yaklaşık 8 milyar 250 milyon insan yaşıyor. Dünya Gıda Programı, 74 ülkede 343 milyon kişinin gıda güvensizliği yaşadığını söylüyor. Türkiye de 2050’de 10 milyara yaklaşacak nüfusa hazır olmalı” dedi. Ayrıca üretilen gıdanın yüzde 55’lere varan oranlarda tüketilmeden israf edildiğini belirtti.
“Türkiye’nin Beka Sorunlarından Biri”
Gıda ve beslenme konusunun iklim kriziyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Tugay, yanlış tarım politikalarının üretimi tehdit ettiğini ifade ederek, “Bu ülkede çiftçiler bile önümüzdeki 10 yıl içinde üretimi azaltacağını söylüyor. Türkiye’nin bekâ sorunlarından biridir” dedi. Toprak kirliliğine de dikkat çeken Tugay, “Plastik, toksik kimyasal, tarım teknikleri topraklarımızı zehirliyor. Bu atık yönetimi konusunda hepimizin sorumluluk alması şart” ifadelerini kullandı.
Toprağı ve Tarımı Kurtarmak İçin Çalışma Başlıyor
Tugay, İzmir’de pilot bölgelerde başlatılan çalışmaların kısa sürede zorunlu hale geleceğini belirtirken, İzmir’in farklı alanlarında organik atıkları dönüştürecek bölgesel tesisler kurulacağını söyledi. “İzmir’in bir metropol olması ve denize kıyısı nedeniyle tarım arazilerini korumamız şart. Organik atıkların toprakla yeniden buluşması, hem çevreyi hem ekonomiyi koruyacak” dedi.
Sağlıksız Nesillere Dikkat Çekti
Türkiye’de toprak yönetimi değişmezse 2050 yılında tarımın su ihtiyacının yüzde 35 artacağını belirten Tugay, yapılan araştırmalara göre Türkiye’de toprağın organik içeriğinin yüzde 3’ün altında kaldığını söyledi. “Organik içerik restore edilmediği sürece tarım alanlarımız her yıl yok oluyor. Çocuklarımız sağlıksız besleniyor, obezite oranları artıyor. Bugün çocukların yüzde 1,7’si zayıf, yüzde 8,1’i obez” dedi.
Doğru Yöntemlerin Önemine Vurgu
Tugay, yanlış tarım uygulamalarının durdurulması, toprakların amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi, toprağın verimliliğini artıracak modern tekniklerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. “Toprağın sağlığı için yeni teknolojiler şart” dedi.
“Bütün İş Birliklerine Açık Olmalıyız”
Sağlıklı Kentler Birliği’nin Türkiye’de politika üretme sorumluluğu taşıdığını belirten Tugay, “Kendimize böyle bir misyon yüklemeliyiz. Sorunları çözmek için tüm iş birliklerine açık olmalıyız. Konu insan sağlığı” dedi.
Yerel Cop’lar ve Gıda Güvencesine Vurgu
İzmir’de yapılan COP toplantılarının Türkiye için örnek olduğunu belirten Tugay, bu süreçte önerilen politikaların hayata geçirileceğini söyledi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise, “Gıda güvenliği sadece sofraya gelen bir mesele değil, eşitlik, yoksulluk ve sosyal devletle ilgili” dedi.
“Üretmek Yerine Her Şeyi İthal Eder Duruma Geldik”
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Yanlış politikalarla üretmek yerine ithalata bağımlı hale geldik. Gıda güvenliği yalnızca bireysel beslenme değil, sağlıklı toplumların temelidir” ifadelerini kullandı. Ataç, İklim, Maden ve Mera Kanunlarıyla gıda güvencesinin ne kadar sağlanabileceğinin sorgulanması gerektiğini söyledi.
Bakmadan Geçme





