D Vitamini Takviyesi Her Mevsim Şart!
D vitamini eksikliği Türkiye'de yaygın bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Uzmanlar, D vitamini sentezi için UVB ışınlarının doğrudan cilde temas etmesi gerektiğini vurguluyor.
Yapılan araştırmalara göre Türkiye gibi güneşli gün sayısı fazla olan ülkelerde dahi toplumun yüzde 88’inde D vitamini yetersizliği görülüyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Feyza Özdemir, “D vitamini, vücudumuzda doğal olarak sentezlenebilen bir vitamindir. Besinlerden minimal düzeyde alınsa da en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Ancak güneş ışınlarına yeterince ve doğru şekilde maruz kalınmadığında D vitamini sentezi yetersiz kalıyor. Görünüşte güneşli havalarda bile çoğu birey D vitamini eksikliği yaşıyor. Özellikle kapalı alanlarda uzun saatler geçirmek, güneş kremi kullanmak gibi faktörler sentezi ciddi oranda engelliyor” dedi.
Dr. Özdemir, güneş kremi kullanımının, kapalı alanlarda geçirilen saatlerin ve yanlış güneşlenme alışkanlıklarının D vitamini sentezini olumsuz etkilediğini belirtti. Klinik araştırmalara göre, SPF 15 olan güneş kremi kullanımının D vitamini üretimini yüzde 90’a kadar azaltabildiğini söyleyen Özdemir, özellikle yaşlılar, fazla kilolular, koyu tenliler, gebeler, emziren anneler ve kronik hastalığı olan bireylerin D vitamini takviyesi kullanmaları gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’de çocuk ve ergenlerde D vitamini eksikliğinin yüzde 60’ın üzerinde seyrettiğini belirten Dr. Özdemir, ideal koşullarda yüz, kollar ve bacakların 15-30 dakika boyunca güneşe maruz kalması gerektiğini aktardı. Özdemir, “Bu mümkün değilse ya da yeterince sentez sağlanamıyorsa takviye desteği şart. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerde yaşamın ilk gününden itibaren günlük 400 IU D vitamini desteği alınmasını öneriyor” diye konuştu.
İHA
Bakmadan Geçme





