İzmir Çocuk Meclisi'nden akran zorbalığına karşı eğitim hamlesi
Çocukların talebiyle başlatılan programda zorbalıkla mücadele yöntemleri anlatıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Çocuk Meclisi, yıl boyunca çocukların gündeme getirdiği akran zorbalığına karşı dikkat çekici bir adım attı. Komisyon toplantılarında sıklıkla dile getirilen bu sorunun çözümü için “Akran Zorbalığı ile Mücadele” başlıklı üç oturumluk bir eğitim programı düzenlendi. Eğitimlerde çocuklara zorbalığın tanımı, fark edilme biçimleri ve mücadele yöntemleri anlatıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi ile Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) iş birliğiyle gerçekleştirilen eğitimlerde, zorbalığın farklı sosyo-ekonomik arka planlardan gelen çocukları nasıl etkilediği irdelendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Sosyolog Deniz Kesim Çakal, yıl boyunca yapılan toplantılarda çocukların akran ilişkilerinde yaşadığı zorlukları ve ne yapmaları gerektiğini öğrenme ihtiyaçlarını sıkça dile getirdiklerini belirtti. Bu taleplerin kendilerini harekete geçirdiğini vurguladı.
SGDD-ASAM’dan eğitmen Mikail Böke ise çocukların yalnızca zorbalığa maruz kaldıklarında değil, şahit olduklarında da ne yapmaları gerektiğini öğrenmeleri gerektiğini söyleyerek, “Bu konuda konuşmaya ve güçlendirilmeye ihtiyaçları var” dedi.
Toplam 6 saat süren eğitimde ilk oturumda çocuklar, zorbalığın tanımlarını ve türlerini öğrenirken; ikinci oturumda zorbalık rollerini tartıştı, mücadele yöntemleri üzerine fikir alışverişinde bulundu. Üçüncü ve son oturumda ise mahremiyet teması işlendi, çocukların kişisel alanlarına saygı duyulması gerektiği, duygularını anlamaları ve zorbalığa karşı haklarını savunmaları gibi önemli başlıklara yer verildi.
Eğitim, çocukların daha sağlıklı, güvenli ve saygılı arkadaşlık ilişkileri kurma becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor.