Sosyal fobiler ergenlikte artıyor mu?
Sosyal fobinin genellikle çocukluk döneminde başladığını ve ergenlikte zirve yaptığını anlatan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 'Zeki çocukların ergenlik döneminde akademik başarılarının düşmesinin en yaygın sebeplerinden biri de sosyal kaygı bozukluğudur.' dedi.
Sosyal fobik kişilerin çekingenliği ve utangaçlığı daha yoğun ve şiddetli yaşadıklarını kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Bu durum, kişinin meslek hayatını ve günlük yaşantısını olumsuz etkiler, gelişimini engeller. Sosyal fobi, kişinin zekasını, yeteneğini kullanmasını engeller. Sosyal kaygı ve sosyal fobi farklı kavramlardır. Doğu kültüründe ve Anadolu'da utangaçlık yüceltilir. Bu durum, sosyal kaygı olarak görülebilir. Bu nedenle kişiler çekingen durur, risk almaz ve sessiz kalırlar. Bu davranışları sosyal fobi olarak değerlendirmemek gerekir. Bunlar öğrenilmiş davranışlardır. Sosyal fobisi olan öğrenci için derste tahtaya kalkmak eziyet haline gelir. Sözlü sınavda tutulur, hiçbir şey yapamaz, eli ayağı titrer, nefes alamaz, kıpkırmızı olur ve konuşamaz. Bildiklerini bile anlatamaz. Bu durum, sosyal kaygı yaşayan kişilerin başarısını ve performansını olumsuz etkiler” diye konuştu.
Yapılan araştırmalara göre, dünya genelinde 16-29 yaş aralığındaki bireylerin yüzde 36’sında sosyal kaygı görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Tarhan, “Bu oldukça yüksek bir oran. Dünya nüfusunun yüzde 8’i hayatlarının bir döneminde sosyal fobi yaşayabiliyor. Sosyal kaygı gelişmiş toplumlarda daha yaygın, gelişmemiş toplumlarda daha az. Gelişmekte olan toplumlarda, özellikle küresel kapitalist sistem rekabeti teşvik ettiği için sosyal kaygı daha fazla hissedilebiliyor” dedi.
Prof. Dr. Tarhan, bazı çocukların, evde güçlü, dışarıda tam tersi tavır sergilediklerini kaydederek, şunları söyledi; “Evde anne ve babasına karşı agresif davranan bir çocuk, dışarıda sessiz ve uyumlu olabilir. Sosyal fobisi olan bireyler, kendilerini güvende hissettikleri ortamlarda bu kaygıyı fazla hissetmezken, dış dünyada tam tersine suskun, içine kapanık ve kaygılı olurlar. Otorite figürleri karşısında çekingen davranırlar ve kalabalık içinde konuşmakta zorluk çekerler.”
Bakmadan Geçme





