Bebekleri Diş Çıkaran Ebeveynlere 8 Tavsiye

Ateş, nesneleri ısırma huyları ya da sürekli huysuzluk. Hemen endişelenmeyin. Bebeğiniz diş çıkarıyor olabilir. Yorucu olsa da bebeğin gelişiminin doğal parçası.

Pedodonti Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Nur Aydın, dikkat edilmesi gerekenleri aktardı:

1.Belirtileri Doğru Tanıyın: Bebekten bebeğe değişebilir ancak yaygın olarak ağızda artan salya, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik, huysuzluk, huzursuzluk, uyku düzeninde bozulma, nesneleri ısırma isteği, iştahsızlık ve hafif ateş 38°C altı gibi belirtiler görülür. 

2. Diş Kaşıyıcıları Kullanın: Diş etini rahatlatmak için BPA içermeyen, bebeğin yaşına uygun sertlikte kaşıyıcıları tercih edebilirsiniz. Buzlukta kısa süre bekletilen diş kaşıyıcılar, şişen diş etini rahatlatır.

3. Soğuk ve Güvenli Gıdalarla Destekleyin: Ek gıdaya geçmiş bebeklerde soğutulmuş yoğurt, püre haline getirilmiş soğuk meyveler diş etini rahatlatmaya yardımcı olabilir. 

4. Diş Eti Masajı: Temiz ellerle bebeğin diş etine nazikçe yapılan masaj, hem kan dolaşımını artırır hem de basıncı azaltarak ağrıyı hafifletir. Diş etine uygun silikon parmak fırçaları kullanabilirsiniz. 

5. Salya Tahrişine Dikkat: Artan salya, bebeklerin ağız çevresinde kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir. Bu bölgeyi yumuşak medille silip, nemlendirici kullanarak temiz ve kuru tutun. 

6. Uyku Rutinine Sadık Kalın:  Bu dönemde uyku rutinini korumak, bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur. Ilık bir banyo, hafif bir masaj veya ninni gibi rahatlatıcı aktiviteler faydalı olacaktır.

7. Gerektiğinde Doktora Danışın:  Eğer bebeğiniz sürekli ağlıyorsa, hiçbir şeyle sakinleşmiyorsa, ateşi yükselmişse veya ishal varsa bir çocuk doktoruna danışmanız gerekir. 

8. Sevgi ve Sabır En Etkili İlaçtır:  Bebeğinizin huzursuz olduğu anlarda fiziksel temas, kucağa alma, şefkatli dokunuşlar ve yumuşak sesle konuşmak güvende hissettirir.

 

Dokuzda 9 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme