Çeşme'de, çesal'dan çağrı

Çeşme'de, çesal'dan çağrı: 'Ayakta Kalmak İçin Desteğe İhtiyacımız Var'

 

Çeşme'de, çesal’dan Çağrı: “Ayakta Kalmak İçin Desteğe İhtiyacımız Var”  

 

Çeşme’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen orman yangınında ölümle burun buruna gelen yüzlerce sokak hayvanı, gönüllülerin özverili çabaları sayesinde hayatta kaldı. Yangında büyük hasar gören Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvan Severler Derneği (ÇESAL) barınağının yeniden ayağa kalkması için ise şimdi el birliğiyle bir mücadele veriliyor.

Çeşme'de, çesal'dan çağrı

 

Çeşme’de yangında zarar gören ÇESAL barınağının yeniden ayağa kaldırılması için Çeşme Kent Konseyi’nde kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler, ÇESAL Başkanı Serdal Coşkun, Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Baha Güveloğlu ve Türk-Alman Dostluk Federasyonu Başkanı Cihan Sendan katıldı. Yapısal eksiklerden gönüllü desteğine kadar pek çok başlıkta çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Yangına Dakikalar Kala Gelen Sezgi: “İçime Ateş Düşmüştü

Çeşme Kent Konseyi'ndeki toplantıda, Çeşme Yerel Gazeteciler Platformu üyelerine bir açıklama yapan ÇESAL Başkanı Serdal Coşkun, yangın günü yaşadıklarını şu sözlerle aktardı:

“Yangından sadece dört saat önce içime bir huzursuzluk çöktü. Adeta içime ateş düşmüştü. Tehlikeyi hissettik. Gönüllülerle haberleşerek tahliye için hazırlıklara başladık.”

Toplam 302 hayvanın bulunduğu barınak, gönüllüler ve belediye ekiplerinin seferberliği sayesinde dakikalar içinde boşaltıldı. Yangın, barınağa sadece 150 metre mesafeye kadar ilerlemişti.

 

Çeşme'de, çesal'dan çağrı

 

 Gönüllülerle Gerçekleşen Kurtuluş: “Mümkün Olamazdı”

Yangın esnasında çok sayıda hayvanın kurtarıldığını belirten Coşkun, gönüllü desteği olmasa bunun mümkün olamayacağını belirterek, “Üç ayrı parseldeki hayvanları tahliye ettik. Gönüllülerin araçları, beden gücü ve cesareti olmasa bu işin altından kalkamazdık. Patipark'ları canlarımıza açan Çeşme Belediyesi'ne de teşekkür ederiz" dedi.

Her Ay 15 Bin Euro Masraf: “Destek Şart”

Coşkun, barınak ve sokak hayvanları için sürdürülen çalışmalarda maliyetin her geçen gün arttığını belirterek şöyle dedi:

“Her ay yaklaşık 15 bin Euro harcıyoruz. Araçlar, mamalar, veteriner masrafları… Ayrıca haftanın altı günü yaklaşık bin sokak hayvanına mama desteği veriyoruz. Yardımlar yeterli değil. Bu işi sürdürülebilir kılmak için sabit bağışçılara, şirket sponsorluklarına ve sosyal medya desteğine ihtiyacımız var.”

Coşkun ayrıca medya mensuplarından da bu konunun gündemde tutulması için destek çağrısında bulundu.

Sahiplendirme Sürecinde Zorluklar: “Geri Getirilen Hayvanlar Var”

Yangından kurtarılan 302 hayvandan 72’si sahiplendirildiğini, ancak bazı sahiplendirmelerin başarısız olduğunu ve canların geri getirildiğini belirten Coşkun, bu duruma dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Sahiplendirme sürecini kayıt altına alıyoruz. Ancak maalesef bazı hayvanlar geri getiriliyor. Bu da bize, sürecin daha bilimsel ve izlenebilir şekilde yürütülmesi gerektiğini gösteriyor. Herkes sahiplendiği canın sorumluluğunu almalı.”

Güveloğlu: “İki Aşamalı Bir Planımız Var”

Çeşme Kent Konseyi Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Baha Güveloğlu da toplantıda hem sahada yaşanan zorluklara hem de gelecek planlarına değinerek şöyle dedi:

“İlk aşamada yangından zarar gören alanın toparlanmasını sağlıyoruz. Ama asıl hedefimiz ikinci aşamada, daha uygun koşullara sahip, kalıcı bir yaşam alanı oluşturmak.”

Şu anda barınak olarak kullanılan alanın kiralık olduğunu belirten Güveloğlu, kalıcı bir alana geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yılların emeğiyle kurduğumuz bu yer artık yetersiz. Hem yeni bir barınak kurmak hem de koşulları kötü olan mevcut belediye barınağının koşullarını iyileştirmek için iki ayrı kampanya başlatacağız” dedi.

Yasal Engeller, Artan İhbarlar

Yeni yasal düzenlemelerin barınakta hayvan tutmayı zorlaştırdığını ifade eden Güveloğlu, hem mevzuatla hem de sahadaki ihbar yoğunluğuyla mücadele ettiklerini belirtti: Güveloğlu, “Veterinerlik birimi bile bir trafik kazasında köpeği almakta zorlanıyor. Bizler, sokakta her gün onlarca ihbarla karşılaşıyoruz ve çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.

“Bu Duyarlılığı Kalıcıya Dönüştürmeliyiz”

Yangının ardından yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda destek mesajı aldıklarını belirten Güveloğlu: “Çeşme’de ne oldu diye onlarca kişi aradı. İnsanlar artık daha duyarlı. Ama bu duyarlılığı kalıcı bir çözüme dönüştürmeliyiz. Bu iş sadece duygusal değil, kurumsal ve toplumsal bir sorumluluk” diye konuştu.

Tüm destekler için teşekkür etti

Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Baha Güveloğlu, yaşadıkları zor anlarda kendilerine destek olan kurum ve kişilere de teşekkür ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Yangından kurtardığımız canlar için gece gündüz yanımızda olan ve destek veren tüm pati dostlarına, Canlarımızın sığındığı Patiparkları kuran geçmiş dönem Belediye Başkanımız Ekrem Oran'a, Patiparkları canlarımıza açan Belediye Başkanımız Lal Denizli'ye ve Özel Kalem Müdürü Gürkan Timburlenk'e, bize her konuda yardımcı olan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler'e, Çeşme Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Kürşat Yıldırım'a ve bizlere destek olan tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederiz."

SONUÇ: “Hayatta Kalmak Yetmez, Yaşanabilir Bir Hayat da Gerekli”

Çeşme’de yaşanan yangın felaketi, sokak hayvanlarının ne kadar kırılgan bir düzende yaşam mücadelesi verdiğini bir kez daha ortaya koydu. Gönüllülerin olağanüstü gayreti sayesinde canlar kurtarıldı. Ancak şimdi yeni bir barınak, sürdürülebilir kaynaklar ve güçlü bir dayanışma ağına ihtiyaç var.

ÇESAL ve Çeşme Kent Konseyi Hayvan Hakları Komisyonu, şu çağrıda bulundu:

* Sabit bağışçılık sistemine katılabilirsiniz

* Mama ve veteriner malzemesi desteği sunabilirsiniz

* Sosyal medya içerikleri hazırlayarak dijital farkındalık yaratabilirsiniz

* Kampanyalara gönüllü veya sponsor olarak katkı sağlayabilirsiniz

Dokuzda 9 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme