Klima kullanımına yaz sıcaklarında dikkat

Lejyoner hastalığı griple karıştırılabiliyor, ciddi durumlarda komaya kadar götürebiliyor.

Yaz aylarında artan klima kullanımı, sağlığı tehdit eden riskleri de beraberinde getiriyor. Liv Hospital Samsun Dahiliye Kliniği’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, klima hastalığı olarak bilinen lejyoner hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

Lejyoner hastalığının, 1976 yılında ABD’nin Pensilvanya eyaletinde lejyonerlerin katıldığı bir toplantıda ortaya çıktığını hatırlatan Dr. Akyol, hastalığın kaynağının toplantı salonundaki havalandırma sistemi olduğunun tespit edildiğini belirtti.

 

“Lejyoner hastalığı zatürreye yol açıyor”

Hastalığa, klimaların filtre sistemlerinde çoğalan Legionella pneumophila adlı bakterinin neden olduğunu vurgulayan Akyol, “Bu bakteri, uygun nem ve ısı koşullarında çoğalıp havaya karışabiliyor. En sık oteller ve hastanelerde salgınlara yol açıyor ancak bireysel vakalar da görülüyor. İnsandan insana bulaşma riski yok. En önemli bulaş yolları; solunum cihazları, havalandırma sistemleri ve hastanelerde yapılan bazı solunum yolu işlemleridir. Özellikle büyük otel, iş yeri ve hastanelerde çalışanlar risk grubundadır.” dedi.

 

“Sigara içenler risk altında”

Bağışıklık sistemi zayıf bireylerin hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Dr. Akyol, şeker hastaları, alkol bağımlıları, kemoterapi görenler, kronik akciğer ve böbrek hastalarının daha kolay etkilenebileceğini söyledi. “Sigara kullanımı da hastalığın en yaygın kolaylaştırıcı faktörüdür.” ifadelerini kullandı.

 

Dr. Akyol, lejyoner hastalığının belirtilerini ise şöyle sıraladı:

                             Yaygın kas ve eklem ağrıları

                             Baş ağrısı

                             Halsizlik

                             Huzursuzluk

                             Ateş

                             Kuru öksürük

                             Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi şikayetleri

                             Ajitasyon, konsantrasyon bozukluğu

                             İleri vakalarda koma

 

“Basit bir grip sanılabilir”

Hastalığın tipik zatürreden farklı seyredebildiğini dile getiren Akyol, “Teşhis için bazı serolojik testlerden faydalanıyoruz. Tedavisi ise uygun antibiyotiklerle yapılıyor. Özellikle bu sıcak günlerde klima kaynaklı şikayetleri basit bir gribal enfeksiyon gibi görmemek, mutlaka uzman doktora başvurmak gerekir.” dedi.

Dr. Akyol ayrıca, temizlenmeyen klimalarda üreyen küf mantarlarının alerjik rinit ve astıma, araç klimalarının yanlış kullanımının ise sinüzit, kulak enfeksiyonları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabileceğini hatırlattı. “Araçlarda klima kullanırken havayı doğrudan yüze değil, ön cama yönlendirmek bu tür riskleri azaltır.” uyarısında bulundu.

Dokuzda 9 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme