Türk zeytinyağının yeni hedefi: Tüketici ülkeler

Ambalajlı ürünlerle ihracat artıyor, AB'ye 60 bin tonluk gümrüksüz kota talebi gündemde

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında 2024/25 sezonunun ilk 8 ayında dikkat çeken bir değişim yaşandı. Üretici ülkelere yapılan ihracat gerilerken, tüketici ülkelere gönderilen zeytinyağı yüzde 11 artış gösterdi. Tüketici ülkelere yapılan ihracat 31 bin 829 tona yükseldi ve bu ülkelere gönderilen ürünlerin yüzde 98’i ambalajlı olarak ihraç edildi.

Zeytinyağı ihracatında üretici ve tüketici ülkeler arasındaki denge değişti. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2023/24 sezonunun aynı dönemine göre Türkiye’nin toplam zeytinyağı ihracatı miktar bazında yüzde 20 düşüşle 48 bin 595 tondan 38 bin 802 tona geriledi. Döviz geliri ise fiyatlardaki düşüşle birlikte yüzde 45 azalarak 197 milyon dolara indi.

Ancak tüketici ülkeler için tablo tersine döndü. Bu ülkelere yapılan ihracat yüzde 11 artarak 28 bin 697 tondan 31 bin 829 tona çıktı. Aynı dönemde tüketici ülkelerin zeytinyağı ihracatındaki payı yüzde 62’den yüzde 82’ye yükseldi.

 

Uzak pazarlarda Türk zeytinyağına ilgi artıyor

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Emre Uygun, bu artışı Türk zeytinyağının katma değerli ve markalı ihracat potansiyelinin yükselişi olarak değerlendirdi. “Rekabeti sadece fiyatla değil; kalite, sürdürülebilirlik ve marka değeriyle sürdürüyoruz” diyen Uygun, ambalajlı ürünlerin ihracattaki rolüne dikkat çekti. Türkiye genelinde zeytinyağı ihracatının yüzde 63’ü ambalajlı iken, tüketici ülkelere yapılan ihracatta bu oran yüzde 98’e ulaştı.

 

Türk zeytinyağının yeni hedefi: Tüketici ülkeler

AB’ye 60 bin ton gümrüksüz kota çağrısı

Emre Uygun, Avrupa Birliği’nin Türk zeytinyağına uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin rekabeti zorlaştırdığını ifade ederek, AB ile güncellenmesi beklenen Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında Türkiye’ye en az 60 bin tonluk gümrüksüz kota tahsis edilmesini talep etti. Uygun, “Fas ve Tunus’a tanınan sıfır gümrüklü avantajın Türkiye’ye de sağlanması şart. Ayrıca Birleşik Krallık ile yapılan STA görüşmelerinde de zeytin ve zeytinyağımızın stratejik ürün olarak değerlendirilmesini bekliyoruz” dedi.

 

Yeni hedef: Kanada

Sektörün yerli ve milli yapısıyla net döviz girdisi sağladığını belirten Uygun, Türk zeytinyağını dünyaya tanıtmak için yürütülen çalışmaları anlattı. ABD’deki “Natural Products Expo West” fuarı, Japonya’da Foodex, Çin’deki China Import Expo ve en son Guangzhou’daki 18. Edible Oil Expo gibi etkinliklerde Türk zeytin ve zeytinyağı tanıtıldı.

Sonraki durak ise Kanada olacak. Eylül ayında 18 Türk firmasının katılımıyla düzenlenecek Kanada Sektörel Ticaret Heyeti ile Türk zeytinyağının Kuzey Amerika’daki pazar payının artırılması hedefleniyor.

Dokuzda 9 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme