• Haberler
  • Genel
  • Yangınlarla Savaşta Yeni Yol Haritası: 27 Bin Hektar Kül Oldu, Alarm Durumu Devam Ediyor

Yangınlarla Savaşta Yeni Yol Haritası: 27 Bin Hektar Kül Oldu, Alarm Durumu Devam Ediyor

İzmir'deki orman yangınlarının ardından düzenlenen Etki Analizi Değerlendirme Toplantısı'nda, müdahalelerde yaşanan eksiklikler ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı. 27 bin hektarın kül olduğu yangınlarda tarım ve orman alanları ağır zarar gördü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, ilçe belediyelerinin afet işleri müdürlerinin katılımıyla Etki Analizi Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. Toplantıda son günlerde İzmir’i sarsan orman yangınları ve bu afetlere müdahalede karşılaşılan sorunlar ele alındı. Yangınların çıkış nedenleri, sahada yapılan müdahaleler, eksiklikler ve gelecekte atılması gereken adımlar ayrıntılı şekilde tartışıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, yaptığı sunumda son dönemdeki yangınlarda 27 bin hektarlık alanın yandığını söyledi. Bu alanların yüzde 14'ünün tarım, yüzde 8'inin ise ormanlık olduğunu belirten Ayatar, ayrıca yangın bölgelerine 9 bin litre yakıt ikmali yapıldığını aktardı.

Yangınlarla mücadele kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerinin seferber edildiğini ifade eden Ayatar, “Veteriner İşleri Dairesi 50’den fazla personel ve 18 araçla sahipsiz ve sahipli hayvanlara müdahale etti. Sağlık ekipleri ise 202 vakaya müdahale ederken, 3 kişi hastaneye nakledildi. Yangın bölgelerinde ilaç ve malzeme desteği de sağlandı” dedi.

 

“Önceliğimiz Yangınların Hiç Çıkmaması”

İtfaiye Yangın ve Acil Müdahale Şube Müdürü Aydın Mutlu da, şehir itfaiyesi olarak orman yangınları konusunda sorumluluk sınırlarını aşarak tüm afetlere destek verdiklerini ifade etti. Mutlu, “Yangınların biri bitmeden diğeri başladı. Özellikle Çeşme’de rüzgar büyük zorluk çıkardı. Bizim en önemli görevimiz yangınların çıkmasını önlemek” diye konuştu.

 

"Afet Senaryosu Çok Büyük"

Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Şube Müdürü Ferdi Gölcük ise yaptığı sunumda afet müdahale planlamasına dikkat çekerek, “30 ilçemizi 4 bölgeye ayırarak bölgesel müdahale sistemine geçmeliyiz. Yangın alanlarının genişliği ve rüzgarın yön değişimleri müdahaleyi zorlaştırıyor” dedi.

 

Tahliyelerle Büyük Facia Önlenmiş Oldu

Toplantıda verilen bilgilere göre, Ödemiş ilçesindeki yangınlardan etkilenen 8 mahallede toplam 714 haneden 1886 kişi tahliye edildi. Tosunlar, Suçıktı, Köseler, Üzümlü, Karadoğan, Yeniköy, Işık ve Ortaköy mahalleleri boşaltılarak olası can kayıplarının önüne geçildi.

İzmir’de yaşanan yangınlar, sadece doğal yaşamı değil tarımsal üretimi de etkiledi. Toplantı sonunda, olası yangınlara karşı erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, bölgesel müdahale kapasitesinin artırılması ve vatandaşlara yönelik bilinçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması konusunda görüş birliğine varıldı.

Dokuzda 9 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme