ADEM ÖRENGÜL

Bilgi birikim yoksa diploma ne işe yarar ?

ADEM ÖRENGÜL

Değerli okurlarım, bilgi birikimi yoksa diploma sadece kâğıt parçasıdır. Gerçek dünyada sorun çözmek, eleştirel düşünmek ve uygulamak diplomadan daha değerlidir. Diploma kapıyı aralar, ama içeri girmek için bilgi gerekir. Bu lafı boşuna denmemiş, değil mi? Bilgi sahibi olmadan yetki sahibi olamazsın. Bugün hala geçerliliğini koruyan bir ifade. Yetkinlik ve sorumluluk, sağlam bir bilgi birikimi gerektirir. Günümüz bağlamında bu sözün karşılığı şu şekilde yorumlanabilir.

Modern Karşılığı, bilgi olmadan liderlik, karar alma veya otorite sürdürülebilir olmaz. Yani, herhangi bir alanda etkili bir pozisyon almak, karar vermek veya saygınlık kazanmak için o konuya hakim olmak, öğrenmek ve anlamak şarttır.

Siyasette de aynı, liderlerin, halkın güvenini kazanmak ve doğru politikalar üretmek için ekonomi, hukuk, çevre gibi konularda bilgili olmaları beklenir. İş dünyasında bir yönetici, sektörün dinamiklerini ve teknik detayları bilmeden ekibini etkili bir şekilde yönetemez. Dijital çağda sosyal medya veya teknolojide etkili olmak isteyenlerin, sürekli öğrenmesi ve yenilikleri takip etmesi gerekir. Özellikle bilgi çağında, öğrenmenin ve uzmanlaşmanın önemi çok büyüktür. Bilgi eksikliği, yetkinin kötüye kullanılmasına veya başarısızlığa yol açabilir. Daha spesifik bir bağlamda yorumlaya biliriz. Sözlerden çok yapılan işlerin ve somut adımların önemli olduğunu biliyoruz.

Çenen değil, elin çalışsın derler zaman zaman, Lafla değil, icraatla konuş! veya Sözler değil, eylemler sonuç getirir. Bu, özellikle günümüzün hızlı ve sonuç odaklı dünyasında, insanların veya kurumların vaatlerinden ziyade gerçekleştirdikleri işlerle değerlendirildiğini ifade eder.

Siyasette politikacıların seçim vaatlerinden çok, gerçekleştirdikleri projeler ve politikalarla yargılanması. Örneğin, çevre konusunda büyük sözler vermek yerine, somut çevre koruma yasaları çıkarmak veya uygulaması gerekiyor. İş dünyasında bir çalışanın veya şirketin "inovasyon yapacağız" demesi değil, gerçekten yeni bir ürün veya hizmet sunması gerekir. Sosyal medyada İnsanların güzel sözler veya paylaşımlar yapması yerine, gerçek hayatta sosyal sorumluluk projelerine katılması veya fark yaratacak adımlar atması gerekir.

Kişisel gelişimde hedefler hakkında konuşmak yerine, düzenli çalışarak o hedeflere ulaşmak için somut adımlar atmak gerekir.

Bu söz, özellikle popülizm, boş vaatler ve imaj odaklı iletişim çağında, samimiyetin ve eylemin değerini hatırlatıyor. Akademik kaynaklar, bilginin sistematik, güvenilir ve derinlemesine incelenmiş hali için kritik bir kaynaktır. Akademik kaynaklar sağlam bir temel sunar ama sadece bunlara bağlı kalmak yetmez. Sokaktaki deneyim, tartışmalar akademik kaynaklar, gerçeği ararken pusula gibi; ama yönü bulmak için sahada da koşmak lazım!

Sonuç olarak, bilgi, aklın yakıtıdır; insanı özgürleştirir, ufku genişletir ve hayatı anlamlı kılar. Diplomasız da olunur, ama bilgisiz asla! Gerçek bilgi, sadece kitaplardan değil, deneyimden, sorgulamadan ve öğrenme tutkusundan gelir. Büyüklerin dediği gibi, bilgi birikimi yoksa diploma boş bir çerçeve. Bilgi, karar almada pusula, sorun çözmede anahtar, değişimde ise itici güçtür. Diyelim ki, diplomanız var, ama okula gitmediniz!  Ben sizin konuşmanız dan, kurduğunuz cümleden anlarım. Okula gitmemiş birinin konuşması yağsız, tuzsuz yemek gibidir. Sakın yönetici olmaya kalkmayın felaket olur.

Yazarın Diğer Yazıları