
Farklı eserler keşfedelim
GÜLŞAH ELİKBANK
Bu aralar yolu İstanbul’a düşecekler için kültür akışını herkes için erişilebilir kılmayı hedefleyen İBB Kültür; İBB Miras işbirliğiyle şehrin farklı noktalarında düzenlenen sergileri ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşturuyor. 2019'dan bu yana 41 mekânda, 195 küratörle düzenlenen 271 sergide, 2000 sanatçının eseri 8 milyona yakın ziyaretçiye ulaştı. Şu anda ise 16 güncel sergi İstanbulluları ağırlamaya devam ediyor. Öne çıkan bazı sergiler şöyle:
Kayıp alfabe
Artİstanbul Feshane / 17 Ocak – 20 Eylül 2025
Ahmet Güneştekin’in “Kayıp Alfabe” adlı sergisi, Christoph Tannert’in küratörlüğünde, sanatçının hafıza ve göç temalarını ses ve görüntüler, üstkurmaca yapılar ve malzeme müdahaleleriyle harmanladığı disiplinler arası bir yapıya sahip. Makro ve mikro ölçekte kurgulanan eserler, izleyiciyi çok katmanlı bir anlatının içine çekiyor.
Troia destanı: Kumaşlarda saklı zaman
Bakırköy Sanat / 15 Mayıs – 25 Temmuz 2025
Boreas Kadın ve Sanat Derneği tarafından hazırlanan sergi, Homeros’un İlyada destanının 24 sahnesini, 24 özgün kırkyama eseriyle yeniden yorumluyor. “Troia Destanı: Kumaşlarda Saklı Zaman”, binlerce yıllık bir efsaneyi iğneyle işlenmiş, dikişle anlatılmış görsel bir masal olarak sunuyor.
Sudan sebepler
Cendere Sanat Müzesi / 26 Haziran – 15 Ekim 2025
Su hakkı ve su paylaşımı üzerinden uygarlık ve barbarlık hikâyeleri anlatan “Sudan Sebepler” sergisi, suya hem bir kaynak hem de bir emanet olarak yaklaşmayı öneriyor. Ezgi Bakçay ve Sena Tural küratörlüğünde düzenlenen sergide 14 sanatçının eseri yer alıyor. Sergi, suyun adil paylaşımı olmadan ortak bir gelecek kurulamayacağına dikkat çekiyor.
Karanlıkta akan bir yıldız: Mustafa Kemal Atatürk
Müze Gazhane / 18 Nisan – 3 Ağustos 2025
Fahri Özdemir’in proje direktörlüğünü ve küratörlüğünü üstlendiği sergi, Atatürk’ün daha önce Türkiye’de yayımlanmamış 150 fotoğrafını içeriyor. Ayrıca Zübeyde Hanım’ın, oğlunun yakın arkadaşı İsmail Hakkı Kavalalı’ya yazdığı mektup, Atatürk’ün Time dergisine kapak olduğu sayı, ipek hesapları, kartviziti, ayrılık belgesi, arabalarındaki forslar, Cumhurbaşkanlığı aracı forsu ve Nutuk’un orijinal belgeleri gibi birçok özel parça da sergide yer alıyor.